Česta pitanja o Montagekitu

Česta pitanja o Montagekitu
Što je Montagekit?
Montagekit je univerzalno elastično ljepilo za učvršćivanje materijala na zidovima, podovima i stropovima. Ovo ljepilo također popunjava rupe, a tako i uklanja nepravilnosti u materijalima pa čvrsto lijepi spojeve koji ne prianjaju precizno. Ljepilo podupire materijal koji je zalijepljen i upija talog materijala pa se oni ne razdvajaju.

 

Koja je razlika između Montagekit super čvrstog ljepila i Montagekit ljepila za ekstremno učvršćivanje?
Montagekit super čvrsto ljepilo i Montagekit ljepilo za ekstremno učvršćivanje sastoje se od različitih temeljnih elemenata. Zbog toga ova ljepila imaju različite karakteristike i prikladna su za različite namjene. Montagekit super čvrsto ljepilo je iznimno prikladno za primjerice učvršćivanje podnih lajsni i drvenih okvira, dok je Montagekit ljepilo za ekstremno učvršćivanje naročito prikladno za montažu dekorativnih i izolacijskih materijala.

 

Kako zalijepiti materijale pod napetošću?
Prilikom lijepljenja zidnih lajsni na zid, može se na primjer dogoditi da zid ili lajsna nisu potpuno ravni. Lajsna je pod laganom napetošću. S Montagekit super čvrstim ljepilom unatoč tome možete zalijepiti lajsnu korištenjem “metode snažnog lijepljenja”. Nanesite Montagekit super čvrsto ljepilo na lajsnu i čvrsto je pritisnite na zid. Možda zvuči čudno, ali nakon toga skinite lajsnu sa zida i pustite da se ljepilo suši 5 minuta. Potom ponovno čvrsto pritisnite lajsnu na zid i možete biti sigurni da će ona ostati zalijepljena.

 

Koji se materijali mogu lijepiti Montagekitom?
Praktično svi materijali mogu se lijepiti jednim od Montagekitova.

Montagekit super čvrsto ljepilo često se koristi za lijepljenje drva na kamen ili beton.

Montagekit ljepilo za ekstremno učvršćivanje je posebno namijenjeno za vodoravno lijepljenje pri kojem je potrebna velika inicijalna snaga. Međutim, jedna od površina koja se lijepi mora biti dovoljno porozna (upijajuća). Montagekit ljepilo za ekstremno učvršćivanje je prikladno i za lijepljenje na jako upijajuće podloge.

Montagekit transparantno: idealno za lijepljenje ukrasnih elemenata na zidove i stropove.

 

Može li se polistirenske pjena lijepiti Montagekitom?
Da. Međutim, svakako koristite Montagekitom za ekstremno učvršćivanje. Ovo je ljepilo naročito pogodno za lijepljenje polistirenske pjene direktno na porozne podloge kao što su netretirano drvo, beton ili kamen.

 

Kako djeluje “metoda snažnog lijepljenja”?
Nanesite ljepilo na materijal kojeg lijepite te ga čvrsto pritisnite na podlogu. Možda zvuči čudno, ali nakon toga skinite materijal s podloge. Rezultat je taj da je ljepilo sada na obje površine – materijalu i podlozi. Pustite da se ljepilo suši 5 minuta i potom ponovno čvrsto pritisnite materijal na podlogu. Ova metoda garantira veliku inicijalnu snagu. To je važno kada primjerice ne možete učvrstiti sponom ili kada lijepite materijale pod laganim opterećenjem.

Napomena: metoda snažnog lijepljenja može se koristiti samo s Montagekit super čvrstim ljepilom.

 

Koliki je rok trajanja Montagekita?
Sva ljepila imaju ograničen rok trajanja. Optimalni rok trajanja postiže se pohranjivanjem ljepila u svježem, suhom i zatvorenom prostoru. Montagekit super čvrsto, za ekstremno učvršćivanje i transparantno imaju rok trajanja najmanje 24 mjeseca. Ako je pakovanje otvoreno, rok trajanja je kraći: jednom kada je otvoreno, više se ne može hermetički zatvoriti.

 

Kako koristiti Montagekit?
To ovisi o vrsti Montagekita. Prvo, treba Vam pištolj za silikon kako biste mogli istisnuti silikon iz kartuše. Osim za Montagekitove, pištolj za silikon možete koristiti za druge proizvode kao što su silikonski i akrilni kitovi. Općenito, ljepilo treba nanositi u tačkama ili linijama na jedan od materijala koje lijepite. Zatim materijale treba spojiti i po potrebi pritisnuti. S Montagekit super čvrstim ljepilom može se koristiti i metoda snažnog lijepljenja.

 

Koje su prednosti Montagekita?
Montagekit je ljepilo koje popunjava rupe. Ako na primjer zidna lajsna ne prianja besprijekorno uz zid, ovo se ljepilo može koristiti da je se čvrsto zalijepi na mjesto: ovo ljepilo popunjava sve neravnine. Druga velika prednost je ta da za učvršćivanje zidnih lajsni na zid više nisu potrebi čavli. Nema više ružnih čavala na lajsni, niti njihovog zabijanja u tvrdi zid.

 

Je li Montagekit vodootporan?
Svi Montagekitovi su u određenoj mjeri vodootporni.

Montagekit za ekstremno učvršćivanje i Montagekit transparanto su vodootporni pod uvjetom da nisu izloženi vodi tijekom dužih vremenskih razdoblja.

Montagekit super čvrsto je prikladno i za izlaganje vodi tijekom dužih perioda. Važno je da vlaga ne prodre u zalijepljen porozni materijal kao što je drvo. Ta vlaga može oljuštiti sloj ljepila s materijala. Toga se ne trebate bojati ako lijepite obojeno impregnirano drvo jer je ono zaštićeno od vlage.

 

Zašto postoje 3 različita Montagekita?
Postoji mnogo različitih vrsta materijala i zahtjeva koje spoj treba ispunjavati. Za svaku primjenu i svaki materijal morate provjeriti koji Montagekit ima najprikladnije karakteristike. Tako je primjerice za lijepljenje ukrasnog elementa od polistirenske pjene najprikladnije Montagekit transparentno ljepilo.

 

Može li se Montagekit koristiti za lijepljenje nečega na strop?
Da. Prije nego što počnete, trebate ukloniti odlijepljenje slojeve žbuke, boje ili kreča.

Ovisno o tome što želite zalijepiti na strop i koliko je on porozan, možete odabrati Montagekit za ekstremno učvršćivanje i Montagekit transparantno (direktno lijepljenje) ili Montagekit super čvrsto ljepilo (metoda snažnog lijepljenja). Ako koristite neki drugi Montagekit ili teške materijale, morate poduprijeti spoj dok se ljepilo ne osuši.

 

Koliko Montagekita trebam?
Količina potrebnog ljepila velikim dijelom ovisi o naravi posla i vrsti Montagekita. Općenito, za lijepljenje većih ploča treba manje ljepila nego za lijepljenje drvenih okvira ili letvi. Osim toga, količina ljepila ovisi i o prostoru između materijala i podloge kojeg treba ispuniti.

Smjernica: za daske, 2-2,5 m2 po kartuši, za drvene okvire i letve 1,5-2 m2 po kartuši. Montagekit super čvrsto, Montagekit za ekstremno učvršćivanje i Montagekit transparantno ljepilo dostupni su u tubama za manje poslove i kantama za veće poslove.

 

Može se li Montagekit koristiti vani?
Da. Međutim, treba imati na umu da materijal i podloga prije početka lijepljenja moraju biti potpuno čisti i suhi.

 

Kako najbolje pohraniti otvoreno pakiranje?
Važno je što bolje zatvoriti kartušu. Nakon uporabe skinite vršak s kartuše, stavite komad plastične ili aluminijske folije na kartušu te zatim vratite vršak. Vršak isto ima svoj poklopac. Foliju možete staviti i između vrška i poklopca. Nadalje, važno je pohraniti ljepilo na svježem i hladnom mjestu.

 

Koji Montagekit koristiti za lijepljenje ukrasnih elemenata?
Za lijepljenje ukrasnih elemenata kao što su ukrasni rubovi ili ornamenti od primjerice gipsa ili poliuretanske pjene, najbolje je koristiti Bison Montagekit transparentno ljepilo. Ovo univerzalno ljepilo nakon sušenja postaje prozirno. Tako osigurava nevidljivu montažu.